Το μάθημα των Μεγάλων Γεωδαιτικών Ασκήσεων διοργανώνεται τα τελευταία 20 χρόνια και αποτελεί μια ολοκληρωμένη εργασία για τους φοιτητές τους τμήματος σε πραγματικές συνθήκες.
Στόχος του μαθήματος είναι ο σχεδιασμός, υλοποίηση, μέτρηση και υπολογισμός οριζοντιογραφικών και κατακόρυφων δικτύων ελέγχου, η ένταξη δικτύων με επίγειες και δορυφορικές μεθόδους, ο σχεδιασμός τοπογραφικών εργασιών για την παραγωγή τοπογραφικών-κτηματογραφικών διαγραμμάτων, τρισδιάστατη ολοκληρωμένη αποτύπωση κτηρίων ή μνημίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σύνταξη των τοπογραφικών και άλλων τεχνικών διαγραμμάτων διαγραμμάτων και ο ποιοτικός έλεγχος των τελικών προϊόντων.
Οι εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος βασίζονται στις διαλέξεις και τις εργαστηριακές ασκήσεις όλων των μαθημάτων Γεωδαισίας-Τοπογραφίας που έχουν προηγηθεί (υποχρεωτικών και κατ΄ επιλογήν) και περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη αποτύπωσης – κτηματογράφησης ημιαστικής-αγροτικής περιοχής (έκτασης περί τα 50 – 70 στρ.), την ένταξη της στο κρατικό δίκτυο αναφοράς – πύκνωση τριγωνομετρικού δικτύου με δορυφορικές μεθόδους (GNSS), και αξιολόγηση ποιότητας του υφιστάμενου και νέου δικτυού – για τη σύνταξη τοπογραφικού – κτηματογραφικού διαγράμματος σε πραγματικές συνθήκες. Εφαρμογές τίτλων και διοικητικών πράξεων. Επίσης, οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλαμβάνουν αποτυπώσεις με τη χρήση δορυφορικών (RTK) και επίγειων (γεωδαιτικούς σταθμούς) τεχνικών. Ίδρυση υψομετρικών δικτύων με συνδυασμένη χρήση χωροστάθμηση, GNSS και γεωδυναμικών μοντέλων βαρύτητας. Μετά το τέλος του μαθήματος, οι εργασίες των φοιτητών παραδίδονται στην τοπική κοινότητα για χρήση.
Οι ομάδες των φοιτητών μαζί με τους διδάσκοντες του μεθήματος έχουν επισκεφτεί διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα όπως την περιοχή του Πωγωνίου στον Νομό Ιωαννίνων, τη Λακωνία, την Κεφαλλονιά, την Πιερία και έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς για την οργάνωση και διεξαγωγή του μαθήματος.