2022 – Πιερία

 

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωδαισίας – Τοπογραφίας και GNSS του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο του μαθήματος “Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις” προκειμένου για την εκπαίδευση των φοιτητών του διοργάνωσε για άλλη μια φορά φέτος εκπαιδευτικές ασκήσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων και με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, από τις 23-9-2022 έως τις 1-10-2022, επισκέφτηκε την περιοχή για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης των Ιερών Μονών Αγίου Γεωργίου Κορινού και Αγίου Γεωργίου Ρητίνης.

Η εκπαιδευτική άσκηση πραγματοποιήθηκε από ομάδα 15 φοιτητών του Τμήματος υπό την επίβλεψη του κ. Παγούνη Βασίλειου Καθηγητή ΠΑΔΑ, Αναστασίου Δημήτριου Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ και Ηλιοδρομίτη Αθανάσιου Ακαδημαϊκού Υποτρόφου ΠΑΔΑ. Για το σκοπό αυτό η Ιερά Μητρόπολη εξασφάλισε την παροχή στέγασης και σίτισης για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους καθώς και την καθημερινή τους μεταφορά. Η συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιου καθώς και του κ. Δήμου Βασιλείου ήταν καθοριστική, η βοήθεια τους πολύτιμη και η συνεργασία μας άψογη.

Η άσκηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Τμήματος να εμπλουτίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις γνώσεις τους σε θέματα γεωδαιτικών και τοπογραφικών αποτυπώσεων. Αποτέλεσε επίσης ουσιαστική βοήθεια για την εξοικείωση και εξάσκηση των φοιτητών στην εφαρμογή και τον συνδυασμό των θεωρητικών μεθόδων που έχουν διδαχθεί μέχρι τώρα. Η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος συνέβαλλε στην απόκτηση δεξιοτήτων από τους φοιτητές για την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Πέραν του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της, η όλη διαδικασία ωφελεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και την Ιερά Μητρόπολη. Βραχυπρόθεσμα γιατί ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων γνωρίζει το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς και την περιοχή και τους ανθρώπους της και μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου υποβάθρου, αφού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τα γεωμετρικά στοιχεία των Ιερών Μονών που αποτυπώθηκαν.

   

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κορινού – Πιερίας

 

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης – Πιερίας