Σταθμοί GNSS

Η εγκατάσταση και η λειτουργία μόνιμων σταθμών GNSS αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια συνεχώς εξελισσόμενη και έντονα αυξανόμενη δραστηριότητα. Η λειτουργία ενός μόνιμου σταθμού GNSS αποτελεί βασικό εργαλείο στο σύγχρονο πεδίο εργασίας και έρευνας όλων των Γεωεπιστημών. Αποτελεί μια πηγή δεδομένων εικοσιτετράωρης βάσης δίνοντας λύση σε γεωδαιτικές–τοπογραφικές εργασίες. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου δικτύου μόνιμων σταθμών αυξάνοντας τις δυνατότητες εφαρμογών. Τα δίκτυα μόνιμων δορυφορικών σταθμών αναφοράς βρίσκουν εφαρμογές σε πεδία όπως:

  • η Γεωδαισία (προσδιορισμός παραμέτρων περιστροφής της Γης, Εθνικά γεωδαιτικά δίκτυα)

  • η Γεωδυναμική / Τεκτονική Γεωδαισία (προσδιορισμός τεκτονικών κινήσεων)

  • η Γεωλογία (εντοπισμός γεωλογικών φαινομένων)

  • η Σεισμολογία (εκτίμηση δυναμικών χαρακτηριστικών ρηγμάτων)

  • η Τοπογραφία (από τη μέτρηση μεγάλων δικτύων μέχρι την παραγωγή τοπογραφικών διαγραμμάτων μέσω RTK)


Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για συνεχή ενημέρωση και συμμετοχή στις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες στο αντικείμενο του Τοπογράφου Μηχανικού το Εργαστήριο Γεωδαισίας-Τοπογραφίας-GNSS έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί μόνιμους δορυφορικούς σταθμούς αναφοράς. Στην παρούσα φάση βρίσκονται εγκατεστημένοι οι εξής σταθμοί αναφοράς:

 

Μόνιμος σταθμός Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω (TEIA) Λεπτομέρειες-Δεδομένα

Πρόκειται για τον πρώτο μόνιμο δορυφορικό σταθμό αναφοράς GPS που εγκατέστησε το Εργαστήριο το 2010. Ο σταθμός ονομάζεται TEIATH1 (ΤΕΙΑ – 4 letters abbreviation) και βρίσκεται εγκατεστημένος στο κτίριο της Σχολής Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη του Άλσους Αιγάλεω. Ο σταθμός συλλέγει  δεδομένα του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού GPS (Global Positioning System). Ο δέκτης του σταθμού ΤΕΙΑ είναι της εταιρείας LEICA τύπος GRX1200PRO, ενώ η κεραία του η AX1202 GG Pillar.

Η θέση και η κεραία

του μόνιμου σταθμού TEIA

 

Μόνιμος σταθμός Πωγωνιανής Ιωαννίνων (POGN) Λεπτομέρειες-Δεδομένα

Τον Ιούλιο του 2023 το Εργαστήριο Γεωδαισίας – Τοπογραφίας εγκατέστησε νέο μόνιμο σταθμό GNSS σε κοινοτικό κτίριο στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Ο νέος σταθμός ονομάζεται POGN (4 letters abbreviation). Ο νέος σταθμός συλλέγει δεδομένα των δορυφορικών συστημάτων GPS, GLONASS, GALILEO και BEIDOU. Ο δέκτης στο μόνιμο σταθμό POGN είναι της εταιρείας LEICA τύπος GRX1200+GNSS, ενώ η κεραία του είναι η Leica AR10.

 

Ο δέκτης και η κεραία

του μόνιμου σταθμού POGN

 

Μόνιμος σταθμός Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω (UWA1) Λεπτομέρειες-Δεδομένα

Το Δεκέμβριο του 2023 το Εργαστήριο εγκατέστησε νέο μόνιμο σταθμό GNSS στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του ΠΑΔΑ στην Πανεπιστημιούπολη του Άλσους Αιγάλεω. Ο νέος σταθμός ονομάζεται UWA1 (4 letters abbreviation). Ο νέος σταθμός συλλέγει δεδομένα όλων των δορυφορικών συστημάτων GPS, GLONASS, GALILEO και BEIDOU, SBAS λαμβάνοντας το σύνολο των σημάτων που εκπέμπουν οι δορυφόροι αυτοί. Ο δέκτης στο σταθμό UWA1 είναι της εταιρείας Trimble τύπος R750, ενώ η κεραία του είναι η Trimble Zephyr 3 Base.

Η θέση και η κεραία

του μόνιμου σταθμού UWA1

 

Μόνιμος σταθμός Σαντορίνης (OIAB) Λεπτομέρειες-Δεδομένα

Το Φεβρουάριο του 2025 το Εργαστήριο εγκατέστησε νέο μόνιμο σταθμό GPS στην Οία Σαντορίνης. Ο νέος σταθμός ονομάζεται ΟΙΑΒ. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκειμένου να συμβάλει στην μελέτη εδαφικής παραμόρφωσης στο πλαίσιο της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας 2024-2025. Ο δέκτης στο σταθμό OIAB είναι της εταιρείας Trimble τύπος NetRS, ενώ η κεραία του είναι η Trimble Zephyr Geodetic 2.

Η θέση και η κεραία

του μόνιμου σταθμού ΟΙΑΒ

 

Οι σταθμοί του Εργαστηρίου μας βρίσκονται σε λειτουργία και είναι έτοιμοι άμεσα να διαθέσουν δεδομένα σε όλους τους χρήστες δεκτών GNSS ανεξαρτήτως κατασκευαστή.