Άγιος Γεώργιος Κορινού – Πληροφορίες

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κορινού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες Μονές του Νομού Πιερίας, η οποία χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από την κωμόπολη του Κορινού και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την θάλασσα του Θερμαϊκού.  

Η παλαιότερη αναφορά που γίνεται στην Μονή του Αγίου Γεωργίου, είναι σε ένα τουρκικό χοτζέτι (τίτλος ιδιοκτησίας της εποχής) του 1561, το οποίο πιστοποιεί αγορασμένη κτηματική περιουσία του μοναστηριού στον Κορινό. 

Σήμερα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου εκτείνεται σε μία έκταση επτά στρεμμάτων περιφραγμένη με τοίχους δύο μέτρων. Στο κέντρο της Μονής δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο ενωμένα με τον κεντρικό ναό παρεκκλήσια, του Αγίου Φανουρίου και του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, τα οποία χρονολογούνται και τα δύο μέσα στην δεκαετία του ’60. Συγκεκριμένα το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου ανεγέρθηκε το 1965 επί ηγουμενίας μοναχής Κυριακής και ανακαινίσθηκε κατά εκ βάθρων το 2018, κατά την περίοδο της ηγουμενίας Γεροντίσσης Ειρήνης, με την φροντίδα και προσπάθεια της νυν Καθηγούμενης μοναχής Αγαθονίκης.  

Όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του ναού, είναι μονόχωρη και μονόκλιτη βασιλική. Διαθέτει εξωνάρθηκα, όπου είναι τοποθετημένα τα κεριά και νάρθηκα κάτω από τον γυναικωνίτη. Ο γυναικωνίτης είναι απλός και έχει τη μορφή εξώστη. Η στέγαση του ναού γίνεται με αβαθή καμάρα, η οποία συγκρατείται από πέντε ξύλινα δοκάρια. Στην κεντρική είσοδο του ναού υπάρχει ένας φεγγίτης, ενώ στο κυρίως μέρος του ναού υπάρχει ένας σταυροειδής φεγγίτης. Οι αψίδες του ιερού και οι δύο μικρότερες του διακονικού και της πρόθεσης εξέχουν του ορθογωνίου κλίτους.  

Το τέμπλο του Καθολικού που χωρίζει το ιερό από το κυρίως ναό είναι ξύλινο με μία λιτή ξυλόγλυπτη διακόσμηση και χωρίζεται σε τρείς ζώνες, με θωράκια στην κατώτερη, μεγάλες φορητές εικόνες στην κεντρική και μικρές εικόνες σε δύο σειρές στην ψηλότερη. Αναφορικά με τις τοιχογραφίες του ναού, αυτές χωρίζονται σε δύο διαζώματα. Στο άνω διάζωμα υπάρχουν σκηνές από τον βίο και τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου, ενώ στο κάτω διάζωμα έχουν αγιογραφηθεί ολόσωμοι Άγιοι. 

 

Βιβλιογραφία: 

ΤΣΟΥΛΙΑΣ, Θ. (2008). ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΕΡΙΝΗ.