Ολοκλήρωση του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών

Ολοκλήρωση του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών

Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών, το οποίο οργανώθηκε από το Εργαστήριο Γεωχωρικής Τεχνολογίας – Ερευνητική Μονάδα Γεωδαισίας – Τοπογραφίας & GNSS του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου και συμμετοχή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Εργαστήριου Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του UNESCO Research Lab του Πολυτεχνείου του Μιλάνο και του Εργαστήριου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιο. Σε αυτό, συμμετείχε διεπιστημονική ομάδα καθηγητών, καθώς και 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές από Η.Π.Α. (Princeton University), Βραζιλία, Κίνα, Κύπρο, Πολωνία (Politecnico di Milano, University of Science and Technology of Cracow) και Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and airborne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των πιο κάτω γεφυριών και νερόμυλων:

 

1

Γεφύρι και Νερόμυλος στο Γκρέτσι

Παλαιόπυργος

2

Κατωγέφυρο

Ωραιόκαστρο

3

 Γεφύρι στο Καλντερίμι

Πωγωνιανή

4

Γεφύρι στο Νιόνερο

Πωγωνιανή

5

Γεφύρι του Κουβαρά

Δολό

6

Γεφύρι και Νερόμυλος της Νονούλως

Δολό

7

Γεφύρι Μερόπης

Μερόπη

Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (big data) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.  Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή, SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

Σχετικά links :
https://labgeo.uniwa.gr/announcements/ergastirio-tekmiriosis-kai-anadeixis-petrinon-gefyrion-tis-elladas-i-periptosi-toy-pogonioy/

https://www.epirus-tv-news.gr/2024/07/1.html

Φοιτητές από ΗΠΑ και Κίνα μελετούν 7 γεφύρια της Ηπείρου | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

VIDEO: Aerial-LiDAR–Pogoni