Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για συνεχή ενημέρωση και συμμετοχή στις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες στο αντικείμενο του Τοπογράφου Μηχανικού το Εργαστήριο Γεωδαισίας-Τοπογραφίας έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί μόνιμους σταθμούς αναφοράς. Στην παρούσα φάση το Εργαστήριο έχει υπό τον έλεγχο του δύο σταθμούς αναφοράς, έναν στην Πανεπιστημιούπολη του Άλσους Αιγάλεω και έναν στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.
Μόνιμος σταθμός Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω (TEIA)
Το εργαστήριο έχει εγκαταστήσει από το 2010 μόνιμο δορυφορικό σταθμό αναφοράς GNSS (Global Navigation Satellite Systems). Ο σταθμός ονομάζεται TEIATH1 (ΤΕΙΑ – 4 letters abbreviation) και βρίσκεται εγκατεστημένος στο κτίριο της Σχολής Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη του Άλσους Αιγάλεω. Ο νέος σταθμός συλλέγει δεδομένα του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού GPS (Global Positioning System) και σύντομα θα μπορεί να υποστηρίξει και τα συστήματα GLONASS, GALILEO και BEIDOU. Ο δέκτης στο μόνιμο σταθμό ΤΕΙΑ είναι της εταιρείας LEICA τύπος GRX1200PRO, ενώ η κεραία του η AX1202 GG Pillar.
Μόνιμος σταθμός Πωγωνιανής Ιωαννίνων (POGN)
Τον Ιούλιο του 2023 το Εργαστήριο Γεωδαισίας – Τοπογραφίας εγκατέστησε νέο μόνιμο σταθμό GNSS σε κοινοτικό κτίριο στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Ο νέος σταθμός ονομάζεται POGN (4 letters abbreviation). Ο νέος σταθμός συλλέγει δεδομένα των δορυφορικών συστημάτων GPS, GLONASS, GALILEO και BEIDOU. Ο δέκτης στο μόνιμο σταθμό POGN είναι της εταιρείας LEICA τύπος GNSS1200+, ενώ η κεραία του είναι η Leica AR10.
Η εγκατάσταση και η λειτουργία μόνιμων σταθμών καταγραφής παρατηρήσεων GNSS αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια συνεχώς εξελισσόμενη και έντονα αυξανόμενη δραστηριότητα στις περισσότερες χώρες. Η λειτουργία ενός μόνιμου σταθμού GNSS αποτελεί βασικό εργαλείο στο σύγχρονο πεδίο εργασίας και έρευνας όλων αυτών που ασχολούνται με τις Γεωεπιστήμες. Αποτελεί μια πηγή δεδομένων εικοσιτετράωρης βάσης δίνοντας λύση σε γεωδαιτικές–τοπογραφικές εργασίες. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου δικτύου μόνιμων σταθμών αυξάνοντας τις δυνατότητες εφαρμογών στις Γεωεπιστήμες. Τα δίκτυα μόνιμων δορυφορικών σταθμών αναφοράς βρίσκουν εφαρμογές σε πεδία όπως:
η Γεωδαισία (προσδιορισμός παραμέτρων περιστροφής της Γης, Εθνικά γεωδαιτικά δίκτυα)
η Γεωδυναμική (προσδιορισμός τεκτονικών κινήσεων)
η Γεωλογία (εντοπισμός γεωλογικών φαινομένων)
η Σεισμολογία (εκτίμηση δυναμικών χαρακτηριστικών ρηγμάτων)
η Τοπογραφία (από τη μέτρηση μεγάλων δικτύων μέχρι την παραγωγή τοπογραφικών διαγραμμάτων)
Οι σταθμοί βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και είναι έτοιμοι άμεσα να διαθέσουν δεδομένα σε όλους τους χρήστες δεκτών GPS ανεξαρτήτως κατασκευαστή, αρκεί να έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Internet. Ο ρυθμός καταγραφής των δεδομένων είναι 30 second και η γωνία αποκοπής των δορυφορικών σημάτων 10°. Τα δεδομένα καταγράφονται σε ημερήσια αρχεία.
Η διαθεσιμότητα των δεδομένων στην Πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ελεύθερη στη διεύθυνση
http://gpsstation.labgeo.uniwa.gr
Επιπλέον, για ερευνητικούς σκοπούς, είναι διαθέσιμα δεδομένα 1 sec. Για τα δεδομένα αυτά και για τις συντεταγμένες του μόνιμου σταθμού στο σύστημα ITRF επικοινωνήστε με τον Β. Ανδριτσάνο (vdandrit@uniwa.gr).
Η παρακολούθηση του TEIA και του POGN γίνεται μέσω του διαδικτύου με χρήση κατάλληλων προγραμμάτων που είναι εγκατεστημένα τόσο στην εσωτερική μνήμη των δεκτών όσο και στον διαδικτυακό εξυπηρετητή που βρίσκεται στο Εργαστήριο Γεωδαισίας-Τοπογραφίας.
Με σκοπό την διάθεση υψηλής ποιότητας προϊόντων, προβλέπεται η εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου των δεδομένων του σταθμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Έλεγχος αριθμού παρατηρούμενων δορυφόρων
Αριθμός καταγραφέντων δεδομένων και υπολογισμός ποσοστού σε σχέση με τις προβλεπόμενες τιμές καταγραφής για την αντίστοιχη γωνία αποκοπής των δορυφορικών σημάτων του σταθμού.
Υπολογισμός της συνολικής μέσης τιμής του φαινομένου πολυανάκλασης (multipath) αλλά και επιμέρους αντίστοιχες τιμές για τις συχνότητες L1 και L2 για κάθε ημέρα λειτουργίας του σταθμού.
Έλεγχος της ολίσθησης κύκλων και υπολογισμός του ποσοστού σε σχέση με το συνολικό αριθμό των παρατηρήσεων.
Απεικόνιση της ποιότητας σήματος σε κάθε φέρουσα συχνότητα (L1 και L2) συναρτήσει του αζιμουθίου και της γωνία ύψους του κάθε δορυφόρου.
Εκτίμηση της ζενίθιας τροποσφαιρικής υστέρησης.
Όλα τα προαναφερθέντα στάδια επεξεργασίας πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Ορισμένα από αυτά τα γραφήματα για τον σταθμό ΤΕΙΑ και POGN παρουσιάζονται στα παρακάτω Σχήματα.
Το περιβάλλον του λογισμικού διαχείρισης |
Γράφιμα παρατηρούμενων δορυφόρων (16.11.2010-14:27) |