Για ακόμα μία χρονιά, η Ερευνητική Μονάδα Γεωδαισίας – Τοπογραφίας και GNSS του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πραγματοποίησε και φέτος το μάθημα “Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις”, για την εκπαίδευση των φοιτητών. Για 3η χρονιά, συνεχίστηκε η συνεργασία του τμήματος με την Ιερά Μητροπόλη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν, από τις 04-10-2023 έως τις 12-10-2023. Αντικείμενο της φετινής άσκησης αποτέλεσε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου στον Κολινδρό, Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αιγίνιο, καθώς και το Μνημείο Διελεύσεως του Αποστόλου Παύλου.
Το μάθημα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του κ. Βασίλειου Παγούνη, Καθηγητή ΠΑΔΑ, και Αθανάσιου Ηλιοδρομίτη, Ακαδημαϊκού Υποτρόφου ΠΑΔΑ. Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του Εργαστηρίου στο μάθημα συμμετείχε και το Department of Cadastral and Survey του Civil Engineering Faculty, Politehnica University of Timișoara, Ρουμανίας, με έξι φοιτητές και τρεις καθηγητές. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Μεγάλων Γεωδαιτικών Ασκήσεων 2023, διεξήχθεί ημερίδα με τίτλο Ψηφιακές Διαδρομές στη Θρησκευτική Πολιτιστική Κληρονομιά της Πιερίας. Από την Τεκμηρίωση στην Αξιοποίηση. Digital Routes to the Religious Cultural Heritage of Pieria. From Documentation to Development and Promotion. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη στο Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στις 10/10/2023.
Το επίκαιρο και ενδιαφέρον αντικείμενο, η επιστημονική κατάρτιση των επιβλεπόντων καθηγητών και η ενεργός συμμετοχή των φοιτητών είχαν σαν αποτέλεσμα την επιτυχία και αυτού του εγχειρήματος. Για το σκοπό αυτό η Ιερά Μητρόπολη εξασφάλισε την παροχή στέγασης και σίτισης για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους καθώς και την καθημερινή τους μεταφορά.
Η συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιου καθώς και του κ. Δήμου Βασιλείου ήταν καθοριστική, η βοήθεια τους πολύτιμη και η συνεργασία μας άψογη.
Πέραν του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της, η όλη διαδικασία ωφελεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και την Ιερά Μητρόπολη. Βραχυπρόθεσμα γιατί ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων γνωρίζει το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς και την περιοχή και τους ανθρώπους της και μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου υποβάθρου, αφού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τα γεωμετρικά στοιχεία των Ιερών Μονών που αποτυπώθηκαν.